Tonyina vermella Balfegó

Tonyina vermella Balfegó: Del mar al teu plat

La tonyina vermella Balfegó és un autèntic tresor del mar. Coneguda pel seu sabor exquisit i textura única, aquest peix s’ha convertit en un dels plats més preuats en la gastronomia. En aquest article, explorarem en detall tot el relacionat amb la tonyina vermella Balfegó, des del seu origen a l’oceà fins a com gaudir-lo a la teva taula. Acompanya’ns en aquest viatge culinari mentre descobrim els secrets darrere d’aquest meravellós menjar.

Què és la tonyina vermella Balfegó?

La tonyina vermella Balfegó és una espècie de tonyina coneguda científicament com a Thunnus thynnus. És un peix de gran mida que pot arribar a pesar més de 500 quilograms i mesurar fins a 3 metres de longitud. La tonyina vermella Balfegó és reconeguda per la seva carn magra i el seu color vermell intens, que el distingeix d’altres varietats de tonyina. El seu sabor suau i delicat el converteix en una opció popular a la cuina gurmet.

Història de la tonyina vermella Balfegó

La tonyina vermella Balfegó té una llarga història que es remunta a l’antiguitat. Des de temps immemorials, els pobles mediterranis han apreciat el valor culinari i nutricional d’aquest magnífic peix. Durant segles, les tècniques de pesca i criança s’han perfeccionat per preservar i protegir l’espècie. La tonyina vermella Balfegó ha estat una part integral de la cultura gastronòmica mediterrània i continua delectant els paladars de les persones fins avui dia.

Propietats nutricionals de l’atún roig Balfegó

La tonyina vermella Balfegó és una excel·lent font de proteïnes primes i àcids grassos omega-3. Aquests àcids grassos són essencials per a la salut del cor i el cervell. A més, la tonyina vermella Balfegó conté vitamines del grup B, vitamina D i minerals com el ferro i el magnesi. El seu baix contingut de greix saturat i el seu alt contingut de nutrients fan de la tonyina vermella Balfegó una opció saludable i deliciosa per incloure en la teva dieta.

Quins són els talls més populars d’atún roig Balfegó?

La tonyina vermella Balfegó es pot tallar de diverses formes, depenent de la preparació culinària desitjada. Alguns dels talls més populars són:

 • Llom: L’akami, que significa “carn roja” en japonès, correspon a la part interior dels lloms, a tocar de l’espina. Les principals característiques són el seu color vermell i el seu sabor intens. Chutoro significa “de melositat intermèdia”, perquè té un contingut de greix entre l’akami (magre) i la ventresca (greixosa). És la part externa del llom, a tocar de la pell, i es caracteritza pel seu color rosat i la seva untuositat. La combinació d’akami i chutoro és el tret d’identitat de l’autèntica tonyina roja (hon maguro), apreciada pels sushimen d’arreu del món. Aquesta dualitat de colors i textures ofereix als xefs possibilitats culinàries infinites.
 • Ventresca: La ventresca, també coneguda com a sorra, ijada (en castellà) o ootoro (en japonès significa “melositat superior”), està situada a la part ventral de la tonyina. Màxima expressió del sushi i el sashimi, és la part més apreciada pels xefs i la icona de l’autèntica tonyina roja, que la diferencia d’altres espècies d’inferior valor culinari. Com que és la part amb un contingut més alt en greixos insaturats (omega 3), també és el tall més rosat i melós de la tonyina. Aquestes dues qualitats la fan idònia per a les preparacions en cru, però també a la brasa, a la planxa, en escabetx, etc.
 • Galta: La galta és la part interna de la cara de la tonyina. Com que és força fibrosa, necessita coccions llargues a baixa temperatura per tal que quedi tendra. A la brasa queda deliciosa, però també la podem enfarinar primer i, posteriorment, guisar-la o estofar-la.
 • Clatell: Gras, fibrós i tendre, el clatell (conegut en castellà com a cogote o morrillo) és la millor peça per conservar en oli i fer en escabetx. D’una banda, la gelatina que conté li permet suportar el temps de cocció necessari; de l’altra, el seu greix fa que les sensacions en boca siguin sublims.
 • Secret: Situat a la zona interna de la tonyina, el mal anomenat “paladar” és una peça de descobriment recent. Es pot dir que és un secret de gust intens que l’animal ens tenia amagat. D’aparença similar a un filet, requereix coccions curtes, sense descartar-ne la presentació en cru.
 • Punta de llom: Aquest tall del final del llom, habitualment menystingut, sorprèn el món culinari per la seva versatilitat a la cuina. La punta de llom pot ser de gran ajuda tant per finalitzar un tàrtar com per fer-ne el protagonista d’un bon encebollado. És perfecta per fer hamburgueses o mandonguilles, a la planxa, o estofada.
 • Parpatana: La parpatana és l’os dels laterals del coll que uneix el cap i el tronc de l’animal. A la carn de l’os magre i d’un roig intens, s’hi afegeix una part de carn de ventresca. No obstant això, necessita coccions llargues.
 • Llom de cua: De la cua de la tonyina, musculosa i rica en fibres, se n’obtenen quatre petits lloms plens de col·lagen. Amb una cocció suficient per fondre el col·lagen que conté, n’hi ha prou per esdevenir un ingredient perfecte per a arrossos, calderetes o marmitakos.
 • Ossobuco: L’ossobuco, que vol dir “os buit” en italià, és un tall que inclou l’os de l’espina i les molles dels lloms adjacents. El seu alt nivell de col·lagen fa que sempre quedi melós. De presència imponent, serà el centre d’atenció de qualsevol àpat. Les seves múltiples textures (la pell cruixent, la carn de l’os melosa i gelatinosa alhora) garanteixen la conversa a taula i en bona companyia al voltant d’aquest producte espectacular.
 • Carn de l’espina: Una de les estampes típiques del mercat de Tsukiji a Tòquio és veure els participants en la subhasta esmorzant el nakaochi a cullerades directament de la tonyina. Per la seva naturalesa delicada i producció limitada, és un producte per al consum immediat. Adient com a topping per a amanides, ceviches i tiraditos, i per fer hamburgueses o mandonguilles.
 • Moll de l’espina: La falsa medul·la és el líquid sinovial que propicia el moviment dels discs vertebrals de la tonyina. Es va usar per primer cop en la història l’any 2003 al restaurant El Bulli de Ferran Adrià. És un producte de textura única i té un sabor subtil. Requereix una cocció suau; com a molt, escalfat, arrebossat o fregit.
 • Ull: Tot i que aquí és un ingredient encara nou, els asiàtics fa molt de temps que l’utilitzen a la seva cuina. Al món occidental, l’avenç i el desenvolupament en l’àmbit culinari fan que cada cop es busquin nous ingredients. De l’ull, se n’aprofita el teixit muscular i conjuntiu que hi ha al seu voltant pel seu alt contingut en col·lagen i proteïna.
 • Tripa: També conegut com a “butxi” a l’Ametlla de Mar, té una textura rugosa i correspon a l’estómac de l’animal. El butxi s’ha de rentar bé i s’ha de bullir força estona fins que quedi tou. Després, podem estofar-lo amb patates i una bona picada, que pot incloure trossos del cor. Aquest és un ranxo de pescadors típic dels dies d’hivern.
 • Cor: Preparar plats amb les parts nobles d’un animal pot resultar fàcil, i potser és per això que els xefs actuals s’han proposat com un repte usar parts avui no gaire usuals, com pot ser el cor, per reformular receptes que gairebé s’havien perdut. Requereix coccions llargues, però el seu sabor intens i desconegut per la majoria és una recompensa per als sentits.
 • Barba: La barba és l’equivalent de la kokotxa de peixos blancs com el bacallà i el lluç. En el cas de la tonyina, es tracta d’un os que, a més de la gelatina, ofereix una gran quantitat de carn.
 • Sangatxo: El sangatxo és l’anomenat múscul “lent” o “vermell” que tots els peixos tenen arran de l’espina i que té la funció d’ajudar en el moviment sostingut i continuat de l’animal. És a dir, el sangatxo és el motor d’aquesta nedadora excepcional que és la tonyina roja, que viatja milers de quilòmetres anualment, sense aturar-se mai. Culinàriament, aquesta part del filet té característiques similars a la resta de la carn del llom, si bé la textura és més suau i el gust més potent. Com a font de salut, podem afirmar que el sangatxo és un dels anomenats “superaliments”. Estudis científics recents han demostrat que el seu contingut en seleni és el més elevat de tots els aliments coneguts. Aquest micronutrient, a més de tenir propietats antioxidants que ajuden en la prevenció de malalties greus, al sangatxo, s’hi troba en una forma química que ajuda a metabolitzar i eliminar compostos de mercuri que podem ingerir de forma natural en la dieta. Cada tall té les seves pròpies característiques i s’adapta a diferents receptes i preferències culinàries.

La tonyina vermella Balfegó en l’alta cuina

La tonyina vermella Balfegó també ha conquerit els paladars més exigents de l’alta cuina. Reconeixuts xefs d’arreu del món han experimentat amb aquest peix, creant plats innovadors i sofisticats. La tonyina vermella Balfegó s’ha convertit en un ingredient estrella en restaurants guardonats i s’ha elogiat la seva qualitat i versatilitat en la cuina gourmet.

Beneficis per a la salut de la tonyina vermella Balfegó

El consum de tonyina vermella Balfegó ofereix una sèrie de beneficis per a la salut. Els seus àcids grassos omega-3 ajuden a reduir el risc de malalties cardiovasculars i promouen una funció cerebral saludable. A més, la tonyina vermella Balfegó és una excel·lent font de proteïnes d’alta qualitat, que són essencials per al creixement i la reparació dels teixits corporals.

Tonyina vermella Balfegó i la dieta mediterrània

La tonyina vermella Balfegó forma part integral de la dieta mediterrània, reconeguda com una de les més saludables del món. Aquesta dieta es caracteritza pel seu èmfasi en ingredients frescos i d’alta qualitat, com l’oli d’oliva, les verdures, les fruites i, per descomptat, el peix. El consum regular de tonyina vermella Balfegó com a part d’una dieta equilibrada pot contribuir a una vida més saludable.

Conclusió

La tonyina vermella Balfegó és un autèntic tresor culinari que mereix ser apreciat. Des del seu origen a les profunditats de l’oceà fins a la seva arribada al teu plat, la tonyina vermella Balfegó ha estat capturat i criat amb cura per garantir la seva sostenibilitat. El seu sabor exquisit, la seva textura única i els seus beneficis per a la salut el converteixen en una elecció perfecta per als amants del bon menjar. Gaudeix de la tonyina vermella Balfegó en diverses preparacions i descobreix per què és un dels peixos més valorats en el món gastronòmic.