Pernil ibèric

El pernil ibèric de gla escollit el millor producte carni mundial

La plataforma TasteAtlas ha revelat en el seu darrer rànquing de “Els 100 productes carnis més ben valorats del món”. En el recent informe, es destaca la forta presència d’Espanya amb el seu pernil als primers llocs de la selecta llista (4 dins dels primers 5 llocs) i, seguit d’Itàlia amb el seu prosciutto di Parma.

Per a la llista, es van recollir valoracions de l’audiència de TasteAtlas, que es reconeixen com a “coneixedors dels productes” fins al 14 de setembre de 2023. Es van registrar 7.517 ressenyes, de les quals 4.770 van ser reconegudes pel sistema com a “legítimes”.

Entre els principals resultats que presenta l’informe, destaca la forta presència del nostre país dins del top 5. Així, el pernil 100% ibèric de gla, el pernil ibèric de gla, el pernil Ibèric i el pernil serrà, són al primer, segon, tercer i cinquè lloc, respectivament. Mentre que, en quarta posició, es troba Itàlia amb el seu prosciutto di Parma.

El pernil 100% ibèric de gla, al tron ​​mundial

Considerat com la varietat més exquisida de pernil ibèric, aquest pernil està elaborat amb carn de porc negre 100% pura raça ibèrica que ha vagat en llibertat per les deveses de roures (Dehesa) i s’alimenta a base de gla, expliquen des de la plataforma d’aliments.

A més, afegeixen que els porcs també s’han de criar en un dels llocs d’origen designats i complir amb els estàndards especificats de producció de pernil de gla per rebre l’etiqueta negra més reconeguda o l’estatus de pota negra, que denota el pernil ibèric de la més alta qualitat.

Pernil ibèric de gla, en segon lloc

Aquesta varietat de pernil ibèric s’elabora amb carn procedent de porcs ibèrics alimentats amb gla que són 75% o 50% de pura raça ibèrica, és a dir, han estat creuats amb altres porcs com la raça ‘Duroc’.

Igual que en el cas del pernil 100% ibèric de gla, els porcs utilitzats en l’elaboració d’aquest pernil campen lliurement per les deveses de roure en la seva etapa final de cria, coneguda com a Montanera, alimentant-se a base de gla fins a assolir el pes desitjat per a la matança. El pernil ibèric de gla representa al voltant del 13% de la producció total de pernil ibèric i es distingeix per una etiqueta vermella. Les zones designades per a la producció de pernil ibèric de gla inclouen la Devesa d’Extremadura, Salamanca, Huelva i la Vall dels Pedroches a Espanya, juntament amb Barrancs a Portugal.

Pernil ibèric, tercera posició

El pernil ibèric és produït tant a Espanya com a Portugal. S’elabora a partir de porcs ibèrics negres que s’alimenten de blat de moro, glans i altres pinsos, la majoria deambulant lliurement per les deveses. Com a resultat, el pernil curat és de color vermell fosc.

Hi ha quatre tipus de pernil ibèric, depenent de l’alimentació del porc, és a dir, de gla (gla, mínim tres anys), 100% de gla, enceball de camp (cereals, porcs criats en llibertat) i d’enceball (cereals, porcs criats comercialment).